Hopp til innholdet
Bruk bibliotekkort i sommer og les noen populære helsebøker
Dato
bibliotekkort

Avhengig av det biblioteket du velger, kan bibliotekkort leveres på stedet, eller du vil bli informert om dagen du kan hente det. Bibliotekkort er gratis, personlig og ikke-overførbart. Det identifiserer deg som bruker av det offentlige biblioteknettverket der du bor, og gir deg tilgang til ulike tjenester, inkludert:

 • Slå opp i og låne bøker, magasiner, CD-er, videoer, DVD-er og CD-ROM.
 • Tilgang til elektroniske databaser, Internett, Wi-Fi-nettverk og bruk av audiovisuelt utstyr. 
 • Utlån av dokumenter fra biblioteket eller fra andre bibliotek i nettverket.
 • eBiblio-tjeneste for utlån av digitalt innhold. 
 • Kopieringstjeneste.
 • Kultur- og lesefremmende aktiviteter.

Å skaffe deg et bibliotekkort er valgfritt, og det er en veldig enkel formalitet å fullføre.

Et bibliotekkort er lett tilgjengelig for alle

Bibliotekarer på et bibliotek naer deg kan hjelpe med forskning og hjelpe deg med å finne materiale du måtte trenge. Du blir kanskje overrasket over hvor mye bibliotekarer kan gjøre. Selvfølgelig kan de hjelpe deg med å finne bøker, filmer eller noe annet du leter etter. Men de er faktisk også utdannede forskningsassistenter og kan hjelpe deg med å slå opp informasjon, få tilgang til databaser eller finne materiale du kan bruke. Alt du trenger å gjøre er å spørre, så hjelper de deg gjerne.

Biblioteker er utrolige! Ikke bare samler og lagrer de rikdommen av menneskelig kunnskap og gjør den lett tilgjengelig for alle som trenger det. Det er massevis du kan bruke et offentlig bibliotek til som du kanskje ikke en gang har tenkt på. Visste du at biblioteket ditt kan hjelpe deg med å skape en hage, fylle inn skatten din eller lære et nytt språk? Ta frem et bibliotekkort og få ny kunnskap!

Anbefalte bøker om hårtap og hårtransplantasjoner

Det foreligger utallige bøker om håravfall. Hårtap (alopecia) er en ganske vanlig forekomst. Selv om det er mer utbredt hos eldre voksne, kan hvem som helst oppleve det, inkludert barn. Det er vanlig å miste mellom 50 og 100 hår om dagen. Med rundt 100 000 hår på hodet, er ikke det lille hårtapet merkbart. Nytt hår erstatter vanligvis det tapte håret, men dette skjer ikke alltid.

Hårtap kan utvikle seg gradvis over år eller skje brått. Avhengig av den underliggende årsaken kan den være midlertidig eller permanent. Prøver du å finne ut om du faktisk mister hår eller bare opplever en normal håravfall? Usikker på om det er på tide å oppsøke lege? Les videre for mer informasjon, finn frem bibliotekkortet og utdann deg selv om hårtap og hvordan du håndterer det.

En hårtransplantasjon er en prosedyre hvor en plastisk eller dermatologisk kirurg flytter hår til et skallet område av hodet. Kirurgen flytter vanligvis håret fra baksiden eller siden av hodet til fronten eller toppen av hodet.

Hårtransplantasjoner skjer vanligvis på et legekontor under lokalbedøvelse. Mønster skallethet er ansvarlig for de fleste hårtap, og dette handler om genetikk. De resterende tilfellene for hårtap skyldes flere faktorer, inkludert:

 • Kosthold
 • Stress
 • Sykdom
 • Hormonell ubalanse
 • Medisiner

Hvem kan ha fordel av en hårtransplantasjon?

Å få en hårtransplantasjon kan forbedre utseendet og selvtilliten. Gode kandidater for en hårtransplantasjon inkluderer:

 • Skallede menn
 • Kvinner med tynt hår
 • De som har mistet hår på grunn av en hodebunnsskade eller brannskade

Når vi snakker om hårtransplantasjon pris vil det i stor grad avhenge av hvor mye hår du flytter. Det er greit å vite at de fleste forsikringsordninger ikke dekker dette.

Bruk bibliotekkort och les om ulike typer av hårtransplantasjon

Etter grundig rengjøring av hodebunnen, bruker en kirurg en liten nål for å bedøve et område av hodet ditt med lokalbedøvelse. Det brukes to hovedteknikker for å skaffe follikler for transplantasjon: FUT og FUE.

Follikulær enhetstransplantasjon (FUT)

Kirurgen vil bruke en skalpell for å kutte ut en stripe med hodebunnshud fra bakhodet. Snittet er vanligvis flere centimeter langt. Dette lukkes så med sting.

Kirurgen separerer deretter den fjernede delen av hodebunnen i små seksjoner ved hjelp av en forstørrelseslinse og skarp kirurgisk kniv. Når disse er implantert, vil delene bidra til å oppnå naturlig hårvekst.

FUE hårtransplantasjon 

Ved FUE hårtransplantasjon vil hårsekkene kuttes ut direkte fra bakhodet gjennom hundrevis til tusenvis av bittesmå stansesnitt. Kirurgen lager bittesmå hull med en nål i området av hodebunnen som mottar hårtransplantasjonen. De plasserer så forsiktig hår i disse hullene.

I løpet av en behandlingsøkt kan en kirurg transplantere hundrevis eller til og med tusenvis av hår. Etterpå vil transplantatet eller bandasjene dekke hodebunnen i noen dager.

En sesjon med hårtransplantasjon kan ta fire timer eller mer. Stingene fjernes ca. 10 dager etter operasjonen. Du kan trenge opptil tre eller fire økter for å oppnå det håret du ønsker. Økter finner sted med flere måneders mellomrom for å la hver transplantasjon helbredes  fullstendig.

Interessert i å vite mer?

Et bibliotekkort vil sørge  for at du kan oppdage alle bøkene om både hårtap, hårtransplantasjoner og bøker om helse og velvære generelt.