Bibliotek nær deg

Finn ditt lokale folkebibliotek

Med over 800 bibliotek i hele landet er det lett å finne et bibliotek nær deg. De aller fleste kommuner har en eller flere filialer av folkebibliotek, som er tilgjengelige for allmennheten. Alle som er registrert som innbyggere i kongeriket kan få et nasjonalt lånekort, og dette kan brukes til å låne bøker, filmer, musikk og en lang rekke andre medier. Du kan også bruke lånekortet til å logge deg på bibliotekene sine sider online, reservere bøker eller tjenester, og få en oversikt over dine egne lån

Finn ditt bibliotek i nærområdet ved å gå inn på kommunens hjemmesider. Her finner du som regel info om åpningstider og tilgjengelighet, og kontaktinformasjon om dette er nødvendig.

Bøker på et bord med to mennesker i bakgrunnen

Andre bibliotek nær deg

I tillegg til folkebibliotek kan du også finne en lang rekke skolebibliotek ogt forskningsbibliotek. Finn ditt bibliotek online, og se om det kan dekke dine behov, eller om du trenger å dra et annet sted.

Universitetene i Norge har store samlinger med bøker som ikke alltid er umiddelbart tilgjengelig for allmennheten. Ønsker du tilgang på gamle bøker og tekster kan du søke om dette hos de forskjellige universitetene. Mange av kildene er kulturskatter som krever forsiktig omgang, og som kan bli ødelagt ved uvettig bruk.

Et samlingssted for alle

Selv om de fleste i dag kan søke opp informasjon om det meste på internett, er behobet for lokale bibliotek fortsatt tilstede. Mange steder kan man for eksempel låne møterom for lokale lag og foreninger. Andre biblioteker låner ut sportsutstyr eller instrumenter, og det er omtrent bare fantasien som setter grenser for hva man forvente av et moderne norsk folkebibliotek.

Mange glemmer hvor mye hjelp du kan få på et bibliotek. Bibliotekarer er spesialutdannet til å finne informasjon, og de vet svært mye om hvordan man søker seg frem. Ta turen til et bibliotek nær deg, og oppdag hvor mye de har å by på. Bibliotekene er tilgjengelige for alle, og bidrar på denne måten til å styrke demokratiet.

Publikum som sitter på stoler i biblioteket

Lokale bibliotek med lokalt innhold

For lokalhistorikere er folkebibliotekene fulle av kildemateriale, og reiser du til et bibliotek nær deg kan du for eksempel bla gjennom eldre årganger av lokalavisene, se igjennom fødselslister i gamle kirkebøker, eller se på kart og plantegninger fra før i tiden.

Hold deg oppdatert på gjeldende regler ved ditt bibliotek. Ikke alle bibliotek lar deg låne bøker og medier like lenge, og det kan også være begrensninger på hvor mange bøker du kan låne. Sjekk alltid hva som gjelder, slik at du ikke blir skuffet eller bryter reglene ved et uhell.